Oleje tłoczone na zimno są chętnie wybierane przez osoby dbające o zdrowie. Podczas procesu tłoczenia na zimno w odpowiednio niskiej temperaturze, olej nie traci substancji odżywczych i witamin. Natomiast produkowanie oleju rafinowanego w wysokiej temperaturze powoduje utratę większość substancji pozytywnie wpływających na ludzki organizm. Oleje tłoczone na zimno są bardzo cennym źródłem witamin F (NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i wspomagają pracę całego organizmu oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
Świeży, tłoczony na zimno i nieoczyszczony olej roślinny wyróżnia się delikatnym smakiem oraz aromatem, w którym wyczuć można charakterystyczną nutę nasion, z jakich został wytłoczony. Warto jednak pamiętać, że oleje tłoczone na zimno powinny być przechowywane w odpowiedniej temperaturze i w ciemnym miejscu, dzięki temu dłużej zachowają swój smak i aromat.
Olej tłoczone na zimno w diecie
Olej tłoczone na zimno w diecie
W sklepach znajdziemy bardzo wiele rodzajów olejów tłoczonych na zimno. Szeroki asortyment oferuje między innymi podlaski producent Olejowe Smaki. Wprowadzając do swojej diety ten zdrowy produkt, warto zaopatrzyć się w kilka różnych olejów, biorąc pod uwagę ich przeznaczenie. Należy wiedzieć, że nie każdy olej nadaje się do smażenia, czyli używania w wysokich temperaturach. Niektóre oleje mają niską temperaturę dymienia, w której olej pali się, a wtedy zaczynają być uwalniane szkodliwe związki. Taki olej najlepiej używać do potrwa tylko na zimno, np. jako dodatek do sałatki. Do smażenia możemy używać oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest bardzo cennym źródłem witaminy A, E, K i D, a także kwasów Omega. Natomiast olej słonecznikowy zawiera duże ilości witaminy E, steroli roślinnych oraz NNKT, w tym Omega 3 i 6. Olej ten nadaj się do smażenia, a także jako dresing do surówek i sałatek.
Olej wytłoczony z lnu najwyższej jakości może zawierać nawet 50% kwasów Omega 3, które odpowiadają za obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Produkt ten działa pozytywnie na układ krążenia, nerwowy i trawienny człowieka. Olej lniany ma specyficzny smak, który wpływa na ostateczny smak potrawy i powinien być używany jako dodatek na zimno.
Oleje tłoczone na zimno, ze względu na ogromną ilość substancji biologicznie czynnych, powinny być na stale wprowadzone do diety człowieka. Zawartość NNKT, steroli i tekoferoli w tego typu olejach chroni organizm ludzki przed rozwojem chorób sercowo–naczyniowych, przed nowotworami, a także zapobiega otyłości.
ja wierzę, że warto :)
OdpowiedzUsuńJa nawet do olejowania włosów wybieram tylko takie :D
UsuńCzytałam już o tych olejach tłoczonych na zimno i nawet miałam zamiar się w taki zaopatrzyć, ale zupełnie o tym zapomniałam. Dziękuję za ten post! :)
OdpowiedzUsuńOne są najlepsze ;)
UsuńCzęsto dodaję do sałatek olej lniany tłoczony na zimno :)
OdpowiedzUsuńJa go kupiłam do kuchni, a wylądował w łazience ;D
Usuń