wtorek, 25 października 2016

Oleje tłoczone na zimno - dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety?

ruchu Oleje tłoczone na zimno są produkowane z wysokiej jakości surowców, a dodatkowo stanowią doskonałe źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Tłuszcze roślinne nieoczyszczone są dużo korzystniejsze dla zdrowia niż nasycone tłuszcze zwierzęce, dlatego warto je wprowadzić do codziennej diety.



Zalety olejów tłoczonych na zimno


Oleje tłoczone na zimno są chętnie wybierane przez osoby dbające o zdrowie. Podczas procesu tłoczenia na zimno w odpowiednio niskiej temperaturze, olej nie traci substancji odżywczych i witamin. Natomiast produkowanie oleju rafinowanego w wysokiej temperaturze powoduje utratę większość substancji pozytywnie wpływających na ludzki organizm. Oleje tłoczone na zimno są bardzo cennym źródłem witamin F (NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i wspomagają pracę całego organizmu oraz mają działanie przeciwnowotworowe.

Świeży, tłoczony na zimno i nieoczyszczony olej roślinny wyróżnia się delikatnym smakiem oraz aromatem, w którym wyczuć można charakterystyczną nutę nasion, z jakich został wytłoczony. Warto jednak pamiętać, że oleje tłoczone na zimno powinny być przechowywane w odpowiedniej temperaturze i w ciemnym miejscu, dzięki temu dłużej zachowają swój smak i aromat.

Olej tłoczone na zimno w diecie

W sklepach znajdziemy bardzo wiele rodzajów olejów tłoczonych na zimno. Szeroki asortyment oferuje między innymi podlaski producent Olejowe Smaki. Wprowadzając do swojej diety ten zdrowy produkt, warto zaopatrzyć się w kilka różnych olejów, biorąc pod uwagę ich przeznaczenie. Należy wiedzieć, że nie każdy olej nadaje się do smażenia, czyli używania w wysokich temperaturach. Niektóre oleje mają niską temperaturę dymienia, w której olej pali się, a wtedy zaczynają być uwalniane szkodliwe związki. Taki olej najlepiej używać do potrwa tylko na zimno, np. jako dodatek do sałatki. Do smażenia możemy używać oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest bardzo cennym źródłem witaminy A, E, K i D, a także kwasów Omega. Natomiast olej słonecznikowy zawiera duże ilości witaminy E, steroli roślinnych oraz NNKT, w tym Omega 3 i 6. Olej ten nadaj się do smażenia, a także jako dresing do surówek i sałatek.

Olej wytłoczony z lnu najwyższej jakości może zawierać nawet 50% kwasów Omega 3, które odpowiadają za obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Produkt ten działa pozytywnie na układ krążenia, nerwowy i trawienny człowieka. Olej lniany ma specyficzny smak, który wpływa na ostateczny smak potrawy i powinien być używany jako dodatek na zimno.
Oleje tłoczone na zimno, ze względu na ogromną ilość substancji biologicznie czynnych, powinny być na stale wprowadzone do diety człowieka. Zawartość NNKT, steroli i tekoferoli w tego typu olejach chroni organizm ludzki przed rozwojem chorób sercowo–naczyniowych, przed nowotworami, a także zapobiega otyłości.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja nawet do olejowania włosów wybieram tylko takie :D

      Usuń
  2. Czytałam już o tych olejach tłoczonych na zimno i nawet miałam zamiar się w taki zaopatrzyć, ale zupełnie o tym zapomniałam. Dziękuję za ten post! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często dodaję do sałatek olej lniany tłoczony na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go kupiłam do kuchni, a wylądował w łazience ;D

      Usuń

Komentując posty na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są między innymi wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics, Google AdSense i technologię Blogger.

Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

Copyright © 2016 N. o kosmetykach , Blogger