Składniki:
* 2 piersi z kurczaka (pokrojone na małe kawałki)
* puszka mleka kokosowego (165 ml)
* 4 ząbki czosnku (posiekane)
* garść bazylii lub suszona z torebki
* duża cebula
* dużą czerwona papryka
* 4 łyżki curry
* 1 łyżka pieprzu
* 1/2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
1. Podgrzewamy olej na patelni (oleju lejemy tyle, aby pokryć całą powierzchnię cienką warstwą).
2. Na nagrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w paski cebulę i paprykę – smażymy na małym ogniu aż będą miękkie.
3. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy (curry, sól, pieprz i cukier), mieszamy i podgrzewamy aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
4. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażymy 10-15 min.
5. Dodajemy mleko kokosowe (ja wlewam całość, ale jeżeli chcecie gęstszy sos to wlejcie np 2/3 puszki), czekamy aż się zagotuje i gotujemy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Cóż odnośnie tego, że nie mam głębokiej patelni zrobiłam tak...
pkt 1,2,3 bez zmian z tym, że po podsmażeniu warzywa przerzuciłam do garnka, do którego wlałam niewielką ilość oleju, aby mi nic nie przywarło i smażyłam dalej warzywka w garnku. Na patelni po warzywach usmażyłam kurczaka i po usmażeniu dodałam do gara z warzywami, po czym zalałam wszystko mleczkiem kokosowym i gotowałam dalej.
Oto efekt...


Mniam ale dobre, ja wczoraj jadłam kormę.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;) Ja dziś spaghetti ;d
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zawiadamiam, że nominowałam Cię do nagrody One Lovely Blog Award :) więcej informacji tutaj: http://wykluwarka.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy! :)
Pycha było =] Nawet mój wybredny tatuś zjadł bez marudzenia =] Szukam teraz jakichś ciekawych przepisów na inne dania =]
OdpowiedzUsuńNo własnie zauważyłam już po wpisaniu komentarza ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznieee!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Zostałaś nominowana do nagrody One Lovely Blog Award, szczegóły u mnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, chemical-health.blogspot.com ;)
ps. przepraszam, nie zauważyłam, ze juz byłaś nominowana ;x :*
brzmi pysznie, lubie curry bardzo
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńpolecam spróbowanie tego przepisu:) http://www.youtube.com/watch?v=8HB7ywgJuTg
OdpowiedzUsuńwg mnie w kurczaku curry najwazniejsze jest nie dodawanie gotowego curry, z przepisu kurczak wychodzi pyszny i soczysty, wiadomo ze pod siebie troche trzeba zmodyfikowac, ale wszystkie przyprawy sa u nas dostepne, dzieki temu mozna poczuc troche Indii :)
http://biemi-bo.blogspot.com/